Pages

@aimaniman |

Alahai Iman..

Ni dah hampir2 2 jam dahiyah.. aiman n bapak dia tdo
iman plak mula terhegeh2  mintak itu ini
so.... 
aku pun terpk nak bagi dia tengok nie


pas2 dia tak puas2 so tengok nie plak


ishh budak iman nie.. x cukup 2 nak 3... x pa lee bagi aa muka ...


dia nie.. iman nie.. dah bagi betis nak paha... ni dia last taw..


ok iman... ma nak taip n3 lain laa... upin ipin cukup aaar
boring aa ma nengok citer ekau
ok.....
he he he (3 juta X)
puas iman arie nie
coz 
aku???
layan dia......

Nak trifle.. sedapnyaaaa

semalam kawan bagi trifle orio+cheese+blueberry
sodap giler
 Bahan2 dia
swiss roll cake
1 tin fruit coktail + nata de coco
Kristal Jelly (nona)
1 tin susu cair + 1 ½ tin air + 4 sudu gula pasir
6 sudu besar tepung kastad
Caranya
Layer 1: Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.
Layer 2: 1 tin susu cair + 1 1/2 tin air + 4 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuh 6 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.
Layer 3: Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.
Layer 4: Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).
pastue x puas ati...
cari lagi resepi....
Bahan Layer A : 1 swiss roll (perisa strawberry)
Potong dalam 1.5cm susun dalam mangkuk kaca yang boleh nampak susunan trifle..tapi aku gula tupperware je..
Bahan Layer B : castard
1 tin susu sejat (cap Idealmilk)
1/2 tin tambahkan air fruit cockrail dalam tin
4 sudu besar tepung castard (cap bird's)
3 sudu gula pasir
1 sudu esen vanilla
CARA MEMASAK CASTARD : Campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung castard larut kemudian baru nyalakan api dapur dan terus kacau sampai kuah castard menjadi pekat dan berkilat .Terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dan suam sikit baru dituang keatas swiss roll yang dah disusun dalam mangkuk yang sesuai. Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul . Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard dan kalau nak lagi manis tambah la gula
Bahan layer C : 1 tin Fruit Cocktail (Cap SPC)
Tos airnya.. Airnya boleh di siram keatas swiss roll dan separuh lagi di masak bersama castard..
Bahan Layer D : Crystal Jelly perisa strawberry (Cap Nona)
Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus..
CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :
1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 1.5 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek .
2. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan kek tadi dan biar sampai sos castard sejuk .
3. Ambil semua fruit cocktail dalam tin yang sudah ditos awal tadi dan susunlah diatas sos castard tadi.
4. Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan atau menggunakan senduk ceduk jelly ini dan tuang ke atas buah-buahan tadi secara perlahan-lahan sampai habis jelly ini.
5. Biarkan jelly sejuk dan mengeras sikit dan boleh la dimasukkan triffle ni ke dalam peti sejuk , bila jelly dah keras boleh la dimakan bersama whipping cream ( jika mahu..aku tak letak pun..)
Lapisan triffle - paling bawah ada lah kek , sos castard , susun fruit cocktail dalam tin dan jelly crsytal.
ok lae.. jom bli barang2nye.. 
pastue cuba buat

Cukup beranikah aku....

Tentang komputer aku cukup tere
walaupun aku x belajar kat mana2 pun... aku cuba try.. aku menghadap ari2.. aku ketuk dia.. aku tekan aku pun PANDAI.....
tapi bab memandu kete napa entah aku x pandai2
sebenarnya bukan x pass test memandu.... bab test tu aku dah lama pass
tap bab berani plak x da....
 sebabnya nie lah.. hari2 aku baca kat akhbar tentang nie..
maka.. hati aku bertambah2 kecut.. aku rasa macam x konfiden apa2....rasanya budak kecik pun berani dah memandu.. kalau dibagi stering tentu dia orang nak memandu... tapi aku...hanya sebagai penumpang jer.... macam mana nak memandu????

Bush dan Osama berduet


sapa nak dengar lagu duet paling ngetop..


ni plak bush nyanyi lagu raya...

jom la dengar sambil tu... baca n3 n jadi friends n klik nuffnang

he he he he (30 juta X)


Aku Nak Kurus

issh  tiga kali dah perut terisi ngan sumeone yg amat kucintai ...
soalnya sekarang cam ne aku nak jadi cam ni..

aku dah cuba dah.. macam2 cara :
tp hasilnya.. masih sama
masalahnya aku x pandai makan ubat2 zaman milineum ni.. susu diet  bla bla
pas tu banyak problem masalah
aku nak cam nie
bio aku kekal selamanya macam nie...
tolong aa aku........




e-penyata gaji

Korang dah tau ke belum?
Kalau tak tau lagi.... haa p klik link nieh pastue p akses sistem pastu ikut aa arahan die..
http://epenyata gaji


pasal.... pas nie slip gaji x der lagi...
nak save budget.. tp x save ink n kertas kiter..
x paa aaaa... save budget potong lae tang lain asal jgn potong tang gaji dah aahh...
tapi nie pun 1 langkah 1 step ke depan.. sbb depa nak galak k'tangan kerjaan nie boleh online bleh gune internet bukan p masuk internet tatap 'wajah buku' jee.. tatap aaa link nie plak ..

 
 BM | English
 Saiz Asal  23 Feb 2011, Wed

RESULT SPM 2010

alangkah indahnya kalau apa yang tertera seperti gambar ini
BUKAN
YANG TERINDAH HANYA UCAPAN TAHNIAHgambar yang ini.....
hiisshh....
Tak lama lagi result spm plak keluar... rasanya baru semalam budak2 5 K dan 5 D berpisah ngan aku... pejam celik akhirnya result dia orang bakal keluar... Biasanya selepas result STPM diumumkan result SPM plak menyusul...
Hai ... ntahlah.. dia oraang ker aku yang menggigil...
Tadi masa nak balik, baru keluar dari pintu sekolah, aku di'hai' dan di'pewit' oleh sumone... issh takkan lae mak orang kena urat.. issh tak lawak lae....
Aku jalan lagi ke depan... tiba2 sebuah motosikal melintas di hadapanku lalu penunggangnya membuka helmet dan rupa2nya Razi 'apek' yang 'tegur' aku... smalam petang hampir nak senja plak aku dari dalam kete... mataku rasa terpanah oleh sinaran sesuatu objek di hadapan.. aku tenung objek tu.. kuamat-amati sehingga dekat... rupa2nya faizal.. rambutnya dah di'kencing tupai'.....
Hie... itu baru 2 orang budak kelas aku 5 K tahun lpas.. yg lain2 tak tau aaa... cuma yg aku tahu izzati time nie tolong jaga anak2 aku kat taska Cik Esah.. tu yg baik.. Zulaikha pun jaga baby kat taska tapi terpaksa amik cuti sbb kakak xcident...
tu lae budak2 aku tahun lpas.. yg bakal amik result mungkin minggu dpan atau next 2 week... tp pokoknya result spm mmg dah nak kuor...
Aku atau dia orang yang TAKUT
Berita cam gambar 1 @ 2.....
tapi cam ner pun.. dia orang lae yang dah mewarnai hidupku sbg insan bergelar... spanjang 2010
thanx sumer sbb tanpa kamu aku bukan guru form 5.. aku takkan trima gaji tiap2 bulan, aku x kan diberi salam dan dipanggil 'cigu' walau ke mana aku jalan di daerah ini... tq kamu sumer...

Gaji

Pada penjawat awam... haa hafal tarikh keramat kart sini sbb horee esok gaji........  ..

Bengang ke Suka??

ye ye ye
ikut tajuk tu kan
Bengang ke suka
ntahla
minggu lepas mama aimaniman dilucutkan  isshh daripada jawatan KP ..
sodih eden
????
ciannyee
tapi dalam atie suka maa
coz
ahli2 sumer orang beso2.. GKMP, PK2.. 
malu deh kalu jadi ketua
daripada ketua2 tut
so
alhamdulillah syukur nikmat
skarang
x
tensyen lagi
cumer
ramai 
aaaaaaaaaaaaaaaaa
yg jeles
btol ker???
sbb mama aimaniman dah DG 44????????????
issshhhhhh
sapa  faham kongsi aaa pendapat

GIVE AWAY DARI MAGRIB


jOM jOInT gIVE aWAy mAGrIB
Mama aimaniman tengah bosan sbb iman n aiman tengok kartun carm biasa
iman diya plak ngorok bess punya dalam buai karan dier
bapa dia plak p fishinggggg
so
so
so
mama aimaniman
plak
plak
plak
'fishing' kart  sini sbb mana tau,...
dapat plak adiah dari Magrib nie...
syarat dier pun mudah jer
  • Pertama sekali, kena la Follow blog gua.. penting tuh. gua check sapa tak follow.. hehehe.. ikut keikhlasan lah..

  • Buat 1 entry simple gila! takyah nak panjang lebar. 

  • Entry kena ada gambar kat atas tu ea.. "magrib give away"

  • tajuk entry? "Give Away dari Magrib!"

  • tak payah nak letak header kat sidebar...

  • tak payah letih letih jawab soalan.

  • yang penting.. anda kena TAG seorang sahaja... make sure dia tahu ea.. nak tag lebih pon buleh! tak kesah dan.. lagi suka ada lah! hehe



  • Sumber: http://magribmenjelma.blogspot.com/2011/02/give-away-dari-magrib.html#ixzz1EbCgNK3i

    so
    so
    so
    haaa mama aimaniman tag cik abang mietos aaaa
    ok
    ok
    harap2 dapat aaa adiah tuuu

    Tampal problem kat FB....


    Dulu-dulu...
    Kalau simamat cerita kisah hidupnya ngan siminah nie... tandanya dia merangka2 nak menggatal lagi..
    Kalau siminah plak citer, tanda dia nak simpati simamat utk cuba pasang lubang...
    tapi sekarang nieh..
    tak der lagi mamat citer ngan minah @ minah citer kat mamat
    skarang dah ada mamat dan minah baru bercite @ FB
    tak payah susah2 nak p hotel 5 *...
    FB nie senang je nak jumpa kat laman so... sial....
    cuba baca rintihan hati mamat dan minah FB nieh..
    Kalau nak sangat yang lebih muda, go ahead!!!!”
    “Benci bila my Hubby cakap I gemuk, dia pun sama je boroi.”
    “Susah kawin dengan orang gaji kecik ni.”
    Cuba bayangkan laa hati pasangan mana x geram kalau tampal masalah kat FB... 
    Kalau dah x da masa.. cari2 kan le masa nak bincang .. takut masalah yang tersebar tue dari kecik jadi besar.. kan kan kan... sbbnye... bukan pasangan andaa jer yg baca kisah tuut... sumer orang baca maaa
    sumer orang akan menilai maaa
    sumer orang akan ketawakan kita...
    sapa jadinya kita nie??
    ntahlaaa....

    Akhirnya....


    aKHIRNye......


    ALLY & AISHAH

    alaaa tomei...
    akhirnya dapat gak tengok ALLY yg tomei tu dengan pasanganya
    selama nie asyik kene kacau ngan Abby jer..
    lpas nie x leh lagi aaaa
    nanti ecah mare
    Abby..
    jgn 
    kacau 
    Ally

    issshhh.......
    napee aaa mama aimaniman buat n3 bab tunang Ally nie..
    x da pasal apa2.. cuma suka tengok Ally tambah tomei bila bertunang pas tue pakai baju tema merah hitam..
    dah tue dia pun pandai pilih pasangan.. pilih punya pilih..
    dia pilih Gadis Melayu..
    x sesia 119 
    buat rencangan Gadis Melayu deh... boleh aaaaa pengacara encem2 yg susah nak cari pasangan cari lubuk kat sini......
    lubuk bukan sebarang lubuk....
    lubuk tpat Gadis Melayu
    Gadis Melayu bukan sebarang GM
    dah diuji.. dah dilatih.. dah disahkan...
    Sah sebagai Gadis Melayu yang bijak segala segi...
    bijak belajar, bijak di dapur, bijak di hutan, bijak segala ehhh
    lengkap deh hidup kamu Ally..
    moga pas ni ke
    Jinjang pelamin plak
    Wedding of d yer 2011 plak eh......

    Melodi VS RAFEEQ

    dah namanya kalah.. kene laa mengalah..
    so mama pun klik aa link GUA... sok sek sok sek... pengacara melodi dah tukar ke...
    napa aaa... tapi tak pa lea sbb fara n wahid pun dah lama.. bagi laa kat fb.. face baru bukan facebook maa..
    katanya Zizan n Dira.. Zizan kenal aa kat raja lawak n satu rancangan tv game kat astro gak  pengacara kat RL kira ok aa sbb gandingannya pun ok.. tp jgn plak MElodi jadi meLAWAK plak.. so Dira aa main pranan.. tapi dira ni sapa ek.. mama aimaniman ni x kenal sangat..
    pas tue... sapa plak RAFEEQ
    haaa.. dah adat kalah... kene lee tengok RAFEEq... nak tau sapa.. u all bloggers p tkan rancangan 611 hari ahad... pagi pkl 9 lebih skali pas tue pkl 12 lebih skali lagi....
    JOM P tengok RafeeQ...

    Ahmad....


    Tadi pagi mama aimaniman selak2 lae METRO ahad.... belek punya belek.. sumer citer pasal bab langgar.. bab api, bab suami pilih pondan... bab xcident lagi.. bab siswa/i pekena polis... bab bakal pengantin kna buang koje... bab hargaa Huggies rm34 G***t kata murah.. kpala hotak hang pa.. 2 tahun lpas.. huggies baru 20 lebih jer.. sapa kata murah???
    Selak punya selak... terbaca plak tentang sorang ahmad nie...
    Dia ahmad bukan sebarang ahmad maa..
    Kalau siti dari negeri **nd**Esia nie punya la susah nak dibawa masuk lae ni... %%% ni dah masuk 3 bulan mama aimaniman bayar RM3000 kat agen.. dah 3 kali tuko orang buat colling visa.. dah 3 kali bayar levi.. dah 3 kali potong nama... x masuk2 gak si 'Siti' dari n **nd**Esia ni.... tup tup meletup.. abang Ahmad plak senang2 dibawa masuk.. menggantikan 1000001 Ahmad kat negara kita...
    Kalau nak kata bengang.. memang laa bengang.. sbb u all bloggers yg tak berurusan ngan 'Siti' dari negara asal Ahmad nie.. x tau betapa mengadanya depa... kita punya laa bayar mahal2 nakkan dia orang.. dia orang jual mahal plak.. mintak gaji RM800 konon.. mintak cuti lagi... tanya boleh masak.. tak.. bleh mandikan baby.. tak biasa... boleh guna mesin basuk gak reti.. boleh potong bawang.. macam mana... kpala otak depa lae... sedangkan Ahmad kat negara kita nie... yg ada SPM kurang2... gaji takat RM 500 je kat  kilang kat shah alam tue.. issshhhh.. dah laa demand pasal gaji.. pastue x reti buat apa2.. pas tu manja plak tue...
        a.  lari sbb x der makanan dalam peti ais sedangkan ada telur.. ayam mmg laae bli seminggu sekali buat stok.. kbetulan x da time tue..
    b.  minta sarung tangan nak basuh berak baby!!!
    c.  nangis tepi pintu, kata taangan gatal sebab x sesuai dengan air kat M'sia
    issshhhh
    tu tang 'Siti' *n**n***A... ni plak...
    Ahmad..
    issshhhh..... mama aimaniman nak cakap aaa.. jaangan dewa2 kan dia walaupun dia dr kump DEWA.. sbb kita pun apa kurangnya... cukupla dia demand.. cukupla dia eksyen pada kita...
    bukan haal siti pr jer..... siti M'sia yg nak nyanyi kat negeri dia pun merayu2 macam minta sedekah..
    ni kita sonang2 nak jadikan ahmad dewa.. apa hal nie....
    geramnnyeeaa..
    GERAM  

    Teka apa yang pelik..

    Aiman dan Iman tak pelik tengok baby kucing tue..
    sbb.. past n3 dah citer dah..
    n3 kali nie nak citer  tentang..
    pelik gak pasal 
    pasal....
    mama aimaniman x tau  apaa deh nak citer tp tetap nak buat n3 baru.. dah tue aiman sbok jer tekan2 kat kybod.. dahiyaah plak melalak kat luo tue.. isssshhh anak2 mama nie x reti2 nak faham....mama kamu tengah syok nie berblog niee......!!! Bila korang nak faham nieh..
    oklah kene stop aaa.. x mau aa laman so--sial nieh ganggu mama aimaniman plak...
    stop dulu...
     
    Template Edited By Cikgu Ma ♥ All Rights Reserved ©Aimaniman 20/12/2012