Klik@Lazada

nuff

AFB Feeds

Kalau Aku Kaya....

Cikgu Iza | December 29, 2013 | 4 Komen |
Kalau aku kaya.... aku tak kisah pun tentang apa-apa pun isu yang hangat sekarang ni... Bila diteliti gambar pertama tuh, fuuuiiihhh betapa berbezanya harga barang keperluan di negara kita berbanding 10-13 tahun lalu. Tapi bila fik7r2, 10 tahun lalu, gaji mama plus elaun baru 3k++ tetapi 10 tahun berlalu gaji plus elaun dah melebihi 5k++. Terima kasih pada para pemimpin yang 'prihatin' kerana sentiasa 'mengkaji' dan 'menyelaras' gaji kami.. sehinggakan gaji kami 'naikkkkkk'! Tak hairanlah seorang doktor merangkap pakar motivasi tersohor menyatakan kita tidak perlu panik tetapi berfikiran positif dengan isu kenaikan harga barang sekarang nih. Kalau kita nak marah-marah pun, kita dapat untung ke? Peribahasa pun ada kata, 'anjing menyalak bukit' tak kan menyebabkan 'bukit' runtuh.... Jadi, kita perlu 'reset' minda agar kehidupan kita tidak terus susah dek kenaikan harga barang. Itulah kata2 manis kebanyakan pemimpin dan pakar eegala bidang yang kehidupan mereka sudah stabil dan tidak goyah dengan isu kenaikan hara barang nih. Ini keluhan mama yang bargaji 5k++ di KL,...orang lain yang bergaji kurang? Dengan gaji 5k di kl, buat masa ni, mampu le duduk di rumah teres, berkereta tempatan, menyekolahkan anak di tadika berbayar, membeli susu berjenama dutch lady, pampers berjenama pet pet, minum milo, makan lauk ayam hampir setiap hari, melanggan astro, unifi, celcom, membeli tab, anak berkasut bata, beg swan,1 bilik beraircond... itulah 'kemewahan' yang kami mampu... Kadang2 terfikir, kalaulah aku kaya.... mungkin mampu membeli kondo bernila 110 juta di negeri orang.... macam manalah agaknya kan? Tak terjangkau oleh akal fikiran mama untuk membayangkan betapa selesanya kehidupan insan bertuah itu di tengah2 kekalutan kami golongan eederhana di ibu kota untuk meneruskan kehidupan... Kalaulah aku kaya.... Tapi hakikatnya, mama tak kaya, cukuplah apa yang ada, menabur bakti untuk mencari sesuap nasi bagi mengecap 'kemewahan' standard kami... Hanya inilah harta mama (gambar 2)... semoga bakti mendidik anak bangsa menjadikan mama bukan 'miskin' di 'sana' walaupun tidak mewah di 'sini'... Kalaulah aku kaya... Mungkin segala beban seoerti dalam gambar 3 bukan menjadi milik mama. Tapi itulah reset minda dan berfikiran lebih positif yang dituntut oleh 'mereka'. Kami dituntut 'senyap' dan akur sedangkan hak dan kemampuan kami 'dirampas'. Semoga tahun 2014 mampu melahirkan insan yang boleh mereset dan mempositifkan minda masing2 walaupun terus-menerus dihimpit segala macam kekalutan dan ketidak adilan...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tolonglah Naik!

Cikgu Iza | December 17, 2013 | 6 Komen |
Tahun 2014, tolonglah naik?

Mama rasa semua orang dah membaca akhbar Sinar Harian semalam, rintihan rakyat seperti mama agar segala kenaikan tidak diteruskan. Tolonglah... bermakna rayuan dari sudut hati paling dalam agar 'didengari' oleh para pemimpin. Namun, menurut pengarang SH rayuan tersebut agak mustahil untuk diambil kisah! Bukan sedikit kenaikan yang berlaku, dan yang peliknya, rentetan kenaikan berlaku selepas PRU 13! Dari kenaikan harga minyak, gula, elektrik, lrt, monorel, bas sekolah, bakal dikenakan gst dan macam-macam lagi! Betullah orang kata, selagi ada 'orang kuat', selagi itu 'kita' berani. Mama dikelilingi oleh 3 kelompok manusia iaitu keluarga mama, keluarga mertua dan keluarga rakan setugas. Keluarga mama yang juga bekas guru dan rakan setugas juga guru amat menentang kenaikan harga, walaupun pendapatan kami agak stabil. Bagi kami, pendapatan stabil pada 2013 tidak bermakna begitu juga pada 2014, jika segala kenaikan harga dilakukan. Hal ini berbeza pula dengan suami dan kelurganya. Sorrylah jika ada yang tidak dapat menerima, tapi inilah realitinya. Suami mama generasi kedua Felda. Bagi suami, rasionalisasi subsidi amat bijak dilakukan kerana tidak mahu digelar masyarakat subsidi. Kenaikan harga perlu dilakukan demi 'membantu' kerajaan yang banyak membantu rakyat. Jika dibandingkan dengan Indonesia, Bangladesh, Nepal dll 'kita' jauh lebih baik! Inilah stereotaip mentaliti pemimpin yang dimiliki oleh orang Felda, cuma isi poket suami saja yang langsung tidak stereotaip dengan poket pemimpin! Dalam hati mama, patutlah 'mereka' berani kerana 'penyokong setia' sentiasa ada! Sampai bila orang Felda spesies suami ni nak berasa terhutang budi? Mereka tak tahu bezakan antara tanggungjawab dengan bantuan ke? Tugas memakmurkan ekonomi rakyat adalah tanggungjawab pemimpin yang dipilih. Jadi tanggungjawab mereka untuk menaiktaraf ekonomi peneroka, bagi peneroka pula tidak perlulah berasa terhutang budi sangat. Time Tun Razak bagi tanah dulu pun, jika tanpa kudrat dan keringat, kamu tidak akan berjaya seperti sekarang. Memang elok kita 'berterima kasih' tapi jangan pula 'menggadai' masa depan demi 'tuan' yang berkorban pada kita tuh. Tuan tuh dah kaya raya hasil kesetiaan tak berbelah bagi kita, so apa salahnya kita 'menyedarkan' mereka agar tidak terus-menerus mengaut kekayaan sedangkan kita menelan kesengsaraan? Selamat datang 2014 yang penuh dengan kenaikan!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Persamaan Ong Kim Swee dengan Rajagobal...

Cikgu Iza | December 15, 2013 | 0 Komen |
Frust, macam menyampah, macam lepak jer...

Minit ke-60 lebih barulah Rozaimi dan Nazmi Faiz dibawa masuk! Pada mama yang tak tahu main bola ni, taktik 'mencuba' pemain oleh coach memang baik pada situasi tertentu eg ketika lawan yang ditentang lebih lemah seperti Brunei dan Laos. Tapi untuk game penting dan lawan sama standard dengan kita, logik ke bukan barisan terkuat yang diturunkan sebagai kesebelasan utama? Memang betullah kita menyerang dan menguasai game tapi apa guna penguasaan jika lawan yang menjaringkan gol? So pada mama persamaan antara Datuk OKS dengan Datuk Raja ialah sikap suka ber'eksperimen' mereka. Cuma bezanya, OKS ada banyak pilihan sedangkan Raja kurang pilihan. Pada masa mama update entri ni Malaysia telah berjaya menyamakan kedudukan, kalau tak tentu Datuk OKS terjerat dengan eksperimennya sendiri... jangan buat lagi ye tuk! Semoga ibu emas akan berada dalam dakapan Malaysia!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Kencing Tikus : Awas Ada Di Rumah Kita!

Cikgu Iza | December 13, 2013 | 2 Komen |
Awas... seramnya.... gelinya...

Jom ambil iktibar daripada kisah di fb tu. Selama ni ingatkan kita 'bebas' daripada penyakit berbahaya yang menakutkan ini jika kita tidak mandi-manda di sungai yang tercemar dek kencing tikus. Malah, tidak lama dulu kita begitu berasa takut apabila diberitahu bahawa penyakit ini juga tersebar melalui air tin di dalam stor yang dicemari oleh kencing tikus! Biasalah, baru2 informasi dikeluarkan... kita akan sentiasa berwaspada. Namun, setelah lama tiada sebarang info tentang penyakit tu, kita akan lupa dan memandang remeh terhadap aspek kebersihan terutama di rumah! Bayangkan... jika sewaktu kita sedang enak dibuai mimpi, pada masa yang sama sang tikus berkejar-kejaran di atas sudu, pinggan, kuali dan perkakas dapur kita yang lain! Esoknya, dengan penuh lahap kita menjamu selera di atas pinggan yang telah tercemar! Kisah di fb tu pula, sahabat tu berada dalam keadaan koma apabila berkumur2 dengan menggunakan air tercemar untuk mengambil wudhuk! Siapa sangka kan, niat baik dah untuk bersolat tetapi malang memang tidak pernah berbau. So, kita yang harus sentiasa bersiap sedia 'menghidu' malang dengan lebih berhati-hati dan menjaga kebersihan. Jangan nanti rumah juga menjadi perangkap maut untuk kita, malang betul kan?
Published with Blogger-droid v2.0.10

PBS : Latihan ala Buku Teks!

Cikgu Iza | December 12, 2013 | 5 Komen |
Bukan promote, tapi mencadangkan... almaklum, anak2 time cuti ni asyik main je, kalau boleh biarlah mereka buat sedikit latihan supaya dapat band 6 ooii, sapa tak mau kan...

Adik mama yang mengajar di sekolah rendah cadangkan mama agar membeli buku kerja ni kerana latihan di dalamnya memang mengikut silibus dalam buku teks. Mama tak tahu lee kerana mama tak ajar kelas pbs, lagipun di wekolah menengah murid tak dibenarkan membeli buku kerja, semua latihan kena made in oleh guru sendiri, tak kira le yang diupload, yang dicopy n paste atau diriso, pendek kata ibu bapa tidak perlu mengeluarkan duit poket sendiri. Tapi di sekolah rendah, terbalik pula! Di sekolah yang bakal kakak iman masuk darjah 1 ni siap dah sediakan senarai buku kerja wajib! Dalam hati mama, untung cikgu2 sekolah tu.... Mama juga dah google soalan Linus untuk kemasukan kelas tahun 1, kalau boleh biar kakak iman dah biasa dengan soalan dan dapat masuk kelas pertama. Pada mama biar dapat nombor banyak dalam kelas pertama berbanding dapat nombor 1 dalam kelas hujung. Bagi ibu bapa yang juga guru tentu faham... kelas hujung tu macam mana, baik2 anak kita nak belajar jadi tak dapat belajar! Sebab tu le mama google soalan linus tahun 1 dan latihan dari buku macam dalam gambar. Bagi ibu bapa yang 'risau' tak menentu anak2 bakal masuk tahun 1 tahun depan, jom pakat google linus dan beli buku tuh... semoga ada manfaatnya kan,..
Published with Blogger-droid v2.0.10

Petrosains Memang hebat...

Cikgu Iza | December 02, 2013 | 2 Komen |
Setelah puas menggoggle kehebatan petrosains, akhirnya dapat juga mama mengalaminya sendiri semalam...

Sebenarnya banyak lagi gambar menarik sepanjang penerokaan kami di Petrosains. Pendek kata, kehebatannya tidak dapat dirasa hanya dengan pembaca pengalaman orang lain, tetapi harus merasainya sendiri. Tambah2 lagi tiket masuk berpatutan iaitu pakej keluarga 2 dewasa dan 2 kanak2 ialah rm 30 plus 1 kanak2 rm 5 ialah hanya 35 hengget berbanding p kidzania yang jauh lebih mahal tetapi tidak semua stesyen boleh dialami oleh kanak2 3 tahun baya yeya. Bukan nak promote mana2 dan nak memburukkan sesiapa tapi bagi yang setiap sen yang dikeluarkan tu dapat pulangan berbaloi, tambah2 bagi yang kepadatan poket agak kurang macam mama, pilihan terbaik ialah Petrosains. Semua aktiviti bokeh dilakukan oleh setiap golongan tak kira kanak2 ataupun dewasa. Dari mula2 naik gondola yang membawa kita jauh ke dalam hutan hujan khatulistiwa yang penuh rahsia hinggalah kita di bawa nun di tengah lautan untuk mencarigali minyak dan kembali ke alam dinosour.. semuanya amat menghiburkan. Bila tanya kakak Iman.. best tak? Bessssssstttt.... jom p Petrossins Klcc, naik lift 'kaca' kat tengah2 tu, naik ke tingkat 4 dan kluar je jumpa... Pada ibu bapa, musim cuti ni jom la ke Petrosains.. berbaloi-baloi!
Published with Blogger-droid v2.0.10

ASK 2014 : Double Meaning je..

Cikgu Iza | November 29, 2013 | 5 Komen |
Bosan, tak berapa nak menarik, sambil-sambil boleh buka FB dan update blog dan paling tak best,.. agak lucah..

Tak taulah mama kenapa pengacara berpengalaman macam FB dan Awal kekeringan idea sehingga menggunakan perkataan double meaning untuk memikat penonton. Walaupun penaja utama ASK ialah Pantene, namun perkataan 'panjang, subur dan pendek' ditujukan kepada mana-mana pengacara agak kurang sesuai. Misalnya, Awal dikaitkan dengan tidak subur, dan penggunaan perkataan panjang serta pendek untuk Nad dan FB. Sebab tu pada mama, Malaysia amat rugi kerana gagal melahirkan pengacara sehebat, senatural, sespontan dan paling banyak idea macam Datuk Aznil. Semoga pengacara ASK yang perasan famous ni 'cermin' semula prestasi mereka semasa mengacara ASK dan tidak mengulanginya lagi supaya nanti-nanti jangan tiada penonton yang ternanti2 untuk menonton ASK yang tiada istimewanya...
Published with Blogger-droid v2.0.10

MyArtis : Siapa Tiru Siapa?

Cikgu Iza | November 29, 2013 | 2 Komen |
Kita dihidangkan dengan pelbagai pilihan laman maya menceritakan kisah dan gossip artis. Selama ni, blog Beautifulnara.com dan Rotikaya.com yang biasa mama lawati. Tapi bila klik mynewshub.com.. dia promote MyArtis dan bila google, ada juga website ni... Yang tak bestnya, kedua-duanya guna nama MyArtis! Macam tak ada nama lain.. Takut-takut nanti orang kata dia tiru dia pulak dah...



Jadi, terserah kepada kita sebagai pembaca untuk menilai website mana yang lebih 'jujur' dan lebih awal mendapatkan berita sahih dan bukan yang direka-reka. Almaklum, pembaca kini lebih bijak, matang dan yang lebih penting telah dihidangkan dengan pelbagai pilihan di pentas maya. Apa yang mama lihat, untung jadi artis di Malaysia ni kerana banyak website berlumba-lumba untuk mengetengahkan isu artis seolah-olah sebagai 'pelaris' untuk datang ke blog masing-masing. Nak cerita pasal anak ke baby ke, tak ramai orang suka nak klik, kecuali blog blogger terkenal nieh. Bagi mama, bagus juga .. kerana boleh juga jadi 'peneman' di kala kebosanan.... Tepuk dada tanya je le selera nak klik yang mana...

Seronok atau Beban Kawin Muda?

Cikgu Iza | November 27, 2013 | 5 Komen |
Seronok atau beban? Mungkin patut dilihat juga tahap muda tu, kalau 23 tahun masih dikategorikan sebagai muda pada abad millineum ni tapi bagi orang dulu-dulu, sudah dianggap 'tua'...

Mungkin ramai yang dah membaca kisah pasangan kawin muda, perempuan berusia 12 dan suami 20 berakhir dengan penceraian talak 3 dalam usia perkahwinan baru meniti ulangtahun pertama! Ramai kata kawin muda baik untuk elak dosa, namun rentetan masalah sosial lain akan timbul jika pasangan muda tersebut bercerai dalam keadaan sebegini. Tambah parah jika pasangan tersebut sudah dikurniakan anak, perempuan muda yang 'belum matang' akan menjadi ibu tunggal tanpa kerjaya dan anak akan membesar tanpa ayah. Bayangkan apa akan terjadi pada 'keluarga kecil' ini, tambah2 jika keluarga lepas tangan? Sebenarnya, anak perempuan yang baru berusia 12 tahun, pada mama la, masih di bawah tanggungjawab ibu bapa. Bagaimana timbul isu 'takut dosa', 'takut terlanjur' dan 1001 macam takut lagi jika ibu bapa main peranan. Sepatutnya anak seusia 'janda muda 12 tahun' itu perlu dididik dengan ilmu agama dan ilmu duniawi sebagai bekalan untuk mereka 'membina' kehidupan sendiri nanti. Pada mama, dah cantik dah undang2 di Malaysia umur layak kahwin bagi wanita ialah 18 atau lebih awal pada usia 16 kerana pada usia tersebut, in sha allah kematangan sudah sedikit sebanyak dipupuk oleh ibu bapa. Semoga kisah pilu adik yang menjadi janda pada usia muda ini menjadi pengajaran bagi ibu bapa. Jangan mudah sangat 'melepaskan' tanggungjawab kita pada 'lelaki' lain semata2 untuk mengelak dosa. Tak berdosa dan tak bersedih ke kita apabila melihat anak yang kita besarkan dengan penuh kasih sayang tiba2 'dibuang' begitu sahaja oleh lelaki lain. Pada mama, saat membesarkan anak merupakan saat paling indah yang tak semua insan diberikan pengalaman berharga ni. Ada ibu bapa yang 'payah' melepaskan anak2 tapi kita harus akur kerana anak kita mungkin merupakan 'tulang rusuk' lelaki yang dicari2nya dan pada saat yang sesuai tu kita haruslah 'melepaskannya'juga. Semoga kisah pilu ini menjadi pengajaran juga pada mama agar memegang amanah mendidik anak2 dengan sebaik mungkin. Bagi masyarakat pula diharap dapat 'membantu' anak malang ini terutama kaum keluarganya. Semoga dia dibekalkan dengan ilmu bukan dicaci supaya dapat menjalani kehidupan baru suatu hari nanti ...
Published with Blogger-droid v2.0.10

Majlis Graduasi yang Paling Hot 2013

Cikgu Iza | November 26, 2013 | 2 Komen |
Majlis Graduasi siapa yang paling hot untuk 2013? Kalau majlis perkahwinan mungkin majlis Zain Saidin dan Cik Ta pada 11.12.13 ni nanti. Teringat mama pada tarikh mama, 04.05.06... cantik juga walaupun bukan tarikh selebriti....

 ada je 'sipenyibuk' di belakang tuh...

'produk' Tadika Abim BBSS 2013

kakak Iman...

nak test 'ada pantulan' tak amik gambar kat cermin...

susah betul nak amik gambar mereka bertiga nih...

amoi 'Kwantung' maliii...

botol susu juga yang dicarinya...

Haa... paling hot kan majlis graduasi ni kerana siapa lagi nak anggap majlis ni paling hot kalau bukan kita. Biarlah kakak Iman bukan menjadi murid terbaik ABIM macam anak kawan-kawan mama, tapi mama tetap berbangga dengan kakak. Kakak matang sendiri, 'membesar' sendiri, lebih dewasa sendiri kerana mama tahu mama sibuk dengan beban kerja di sekolah. Kekadang mama tertanya-tanya, macam mana anak-anak orang lain yang ibunya bekerja dari pagi sampai malam, tersekat dengan jem, bawa balik beban kerja dan macam-macam lagi tekanan. Sedangkan anak cikgu pun 'terbiar' apatah lagi anak pegawai lain yang masa kerjanya lebih panjang... Tapi, siapa kata masa kerja cikgu 7.30-2.00 sahaja? Siapa... Hanya cikgu yang mampu menjelaskannya.... So, pada anak-anak guru, terimalah hakikat bahawa ibumu memikul amanah mendidik anak bangsa, semoga kamu juga dididik oleh insan lain yang juga amanah akan tanggungjawab mereka... amin..


Hot : RPT Bahasa Melayu Tingkatan 4 dan 5 2014

Cikgu Iza | November 26, 2013 | 3 Komen |
Sedikit sama dirasa, kalau banyak sama dingap...
Cuba angkat tangan sesiapa rakan guru yang berpeluh-peluh nak menyiapkan RPT sedangkan orang lain syok bercuti? Jadi, di sini, mama nak kongsi RPT BM Tingkatan 4 dan 5 2014, tinggal download dan tukar nama sekolah je.. siap...

ni gambar je..



Harap perkongsian ini dimanfaatkan, in sha allah...


Hot: Tarikh Gaji 2014!

Cikgu Iza | November 22, 2013 | 0 Komen |
Jom semak tarikh gaji 2014, bolehlah booking tiket air asia ke, bole merancang nak bercuti ke..

Semoga kita berhemah apabila menerima gaji agar tidak 'menggigit jari' dan makan maggie menanti gaji lagi...
Published with Blogger-droid v2.0.10

Amah Dera Bayi terlepas Hukuman!

Cikgu Iza | November 20, 2013 | 3 Komen |
Rasa menyampah je... rasa meluat je...

Bukan kerana bias perkauman, warganegara atau apa-apa saja, tapi bila melihat muka 'pura-pura' baik amah tu, membuak-buak rasa geram mama. Mama bercakap atas dasar pengalaman kerana bukan sedikit duit, lebih 20 ribu duit mama 'ditipu' oleh agen dan amah. Bukan seorang tetapi 3 orang amah bersilih ganti, semuanya menipu! Yang pertama 'merengek-rengek' nak kawin dengan pekerja kontrak indon sebelah rumah, so mama pulangkan pada agen. Yang kedua 'lari' duduk di gerai makan 'kompang' cerita dalam peti ais mama tak ada apa-apa sambil menangis-nangis cerita pada orang ramai, mama 'pulangkan' cara baik dengan belikan tiket flight tapi sampai la ni agen indon tu tak gantikan amah baru. Yang ketiga, menangis-nangis bila memandang baby mama teringat baby kat kampung, tengah2 malam agen datang rumah minta 'izin' pulangkan amah, 2 bulan lepastu dapat ganti amah sementara, seminggu kerja lari juga atas alasan tak sanggup jaga 3 baby, bila telefon agen, saudaranya kata agen 'ditabrak' lori.. mati so tiada ganti! Malah, agen tu guna surat perjanjian guna kepala surat syarikat lain, bila mama telefon, syarikat tersebut kepunyaan 'kapten tentera Malaysia'! Bila diajak bersemuka tentang syarikatnya yang 'disalahguna' macam-macam alasan diberi, dan akhir sekali kapten tersebut mendakwa berada di luar negara! Moral cerita menyayat hati mama ni, kita kena berurusan dengan agen yang ada syarikat pembantu rumah bukan agen yang entah apa-apa menyebabkan mama tak dapat buat tuntutan dan laporan. Tapi kesemuanya mama buat ikut saluran imegresen yang sah, cuma nasib mama yang kurang baik. Sampai mama cakap dengan kawan, tak pe lah.. harta boleh dicari, kalau anak yang hilang? Sampai bila-bila pun tiada ganti! Mama rasa ramai lagi yang senasib dengan mama... tapi malangnya, semua amah 'kurang asam' ni terlepas. Mereka memang bijak menipu dan mengambil kesempatan. Tujuan mereka datang ke sini bukan untuk mencari rezeki halal tetapi mencari kekayaan malah mama rasa mereka ada sindiket sebenarnya. Sekarang ni, mereka lebih bijak seolah-olah mereka yang teraniaya dengan menggunakan saluran kedutaan sedangkan yang teraniaya rakyat Malaysia sebenarnya! Inilah akibatnya jika tuntutan hidup memerlukan ibu bekerja meninggalkan anak-anak diasuh oleh bibik. Tambah parah apabila kebajikan rakyat tidak dibela, kos mengambil amah mencanak naik, kualiti amah pula merudum jatuh, perjanjian demi perjanjian dimeterai tetapi seokah-olah 'kita' akur dengan kehendak 'mereka'.. Mama dapat rasa amah yang terlepas tu antara amah yang 'bijak' mempersendakan 'kelembutan' kita....
Published with Blogger-droid v2.0.10

Juara AF 2013 : Faizul!

Cikgu Iza | November 18, 2013 | 6 Komen |
Gempak, panas,, hot..!

Keputusan penuh : no 6 Aisyah, no 5 Nabila, no 4 Indah, no 3 Amira, no 2 Azhael dan juara Faizul! Daripada ucapan untuk juara dah menunjukkan Faizul gugup dan tak menyangka dia bergelar juara, sampailah apabila diminta menyanyikan semula lagu selaku juara, dia tersilap intro! Inilah namanya juara yang tidak 'dicipta' tetapi juara 'sebenar'! Sebabnya, kadang2 tu, juara siap ada teks ucapan, berjela2 ucapan macam dah tahu2 je dia pemenang. Tapi berbeza dengan Faizul, juara sebenar! Tahniah kerana muncul sebagai juara, semoga mampu bersaing dalam industri muzik tanah air dan bukan hanya sebagai 'pelengkap' skrip juara AF 2013 sahaja.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Filem Penangal : Kesian Ummi Nazeera

Cikgu Iza | November 17, 2013 | 2 Komen |
Gambar berkemban, gambar free hair tetap menjadi tontonan!

Itulah dilema artis, apabila berubah dan berhijrah, kesilapan lama tidak mudah 'dipadam ' begitu sahaja. Tambah-tambah lagi filem baru akan dipromosi dan bakal ditayangkan, jika dihalang daripada ditonton pasti pihak pengarah dan penerbit bakal 'menyaman' artis dengan angka yang tidak diterima dek akal. Almaklum, bukan sedikit kos untuk menghasilkan sesebuah filem, kot? Tambah 'menyakitkan' pengarah Penanggal menyatakan, dia tidak 'percaya' Ummi sudah berhijrah selagi dia tidak nampak Ummi berhijab di depan matanya! Patutlah Elly Suriati tanpa segan silu berdakap mesra dengan berpakaian kebaya sendat dalam Melodi siang tadi, sebab mindanya tentang penghijrahan muslimah sesuatu yang 'remeh'! Baginya, Ummi seorang yang 'profesional'. Apa maksud profesional bagi Elly? Adakah membiarkan diri yang 'free hair dan berkemban' dikira sebagai profesional malah turut mempromosikannya? Tahniah Ummi kerana 'menjauhkan' diri di Australia. Semoga terbuka hati Elly dan pengarah lain agar 'membuang' scene yang 'memalukan' artis yang sudah berhijrah. Biarlah rugi sedikit di dunia, tetapi untung di akhirat berlipat kali ganda...
Published with Blogger-droid v2.0.10

Berita yang 'Dinanti-nanti' oleh Rakyat Malaysia!

Cikgu Iza | November 14, 2013 | 3 Komen |
Lepas satu, satu berita yang 'dinanti-nantikan' diumum dan bakal diumum oleh kerajaan yang 'kita' pilih..

Kalau dah dipilih secara 'majoriti' bermakna majoriti rakyat jugalah kena menerima apa-apa sahaja tindakan 'terbaik' yang dilakukan oleh kerajaan 'majoriti' ni. Selepas bakal menerima brim3 oleh sesetengah rakyat, semua rakyat pula menerima kesan kenaikan harga minyak, gula dan pada masa terdekat kenaikan tarif elektrik! Kita 'digula-gulakan' dengan kenaikan brim3 sebanyak rm150 tetapi dalam diam kita diminta 'membantu' menangani sikap boros kerajaan dengan kenaikan harga barangan asas seperti minyak, gula dan bakal menyusul, elektrik! Walaupun didakwa pengguna elektrik kurang rm70 tidak terkena tempias kenaikan tarif elektrik ni, kita tunggu dan lihat saja le. Ketika membaca artikel di mynewshub.com ni, mama terfikir bahawa rumah mama elektrik cuma diguna selepas pukul 6 petang, selepas balik kerja, lampu hall, dapur dan toilet saja diguna, pukul 10 baru buka aircond, iron guna hujung minggu je, kipas guna di hall je, tv 1 kongsi2 tengok satu keluarga, yg sepanjang hari cuma peti ais.,. itu pun bil paling kurang rm150... lepas ni brapa pula la bil kan? Mungkin tiba masanya 'kita' kena 'bersuara' dengan buktikan dalam medan 5 tahun sekali, bukan ibarat anjing menyalak bukit, kerana percayalah, tanpa kuasa kita hanya layak ditertawa, mereka terus-menerus menodai hak kita... pssss...Isteri pm ada juga lawatan 'kerja' ke? Ingatkan lawatan kerja untuk pm atau menteri je!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Kami nak Rompak!!!

Cikgu Iza | November 11, 2013 | 12 Komen |
Akal perompak ni kalau nak diukur tahap mana pun susah!

Pagi ni kecoh apabila bilik guru dipecah masuk, habis barang2 dalam bilik guru digeledah! Gambar menceritakan sebahagian daripada kekecohan pagi ni. Motif perompak tak tahulah kerana printer dan kipas angin peribadi guru semuanya x hilang. Malah kain pasang yang baru dibeli dari vietnam pada cuti deepavali ari tu pun tidak disentuh. Duit pibg yang diselit dalam buku resit pibg pun mereka x nampak! Sebenarnya kami x berani nak sentuh apa2, tapi dari pemerhatian luaran cuma duit syiling dan duit ringgit yang hilang. Paling tak boleh kalah, perompak tu mengaku "kami nak rompak!!"... suspek? Kami tengah mencari buku2 latihan guru terbabit untuk membandingkan tulisan siapa. Moralnya, sebagai guru... 'jangan marah murid, jangan garang sangat'... nanti meja digeledah dan barang dirompak!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Tembak Pegawai AmBank : Luahan Pekerja

Cikgu Iza | November 09, 2013 | 1 Komen |
Ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga....

Kisah kematian tragis pegawai Ambank memberi kesan ibarat permainan domino sebenarnya. Kealpaan dan kecuaian pihak berkuasa membenarkan Syarikat Kawalan Prima Bhd menggajikan pekerja bukan warganegara yang sah menyebabkan kematian ibu dan isteri yang menyebabkan kehilangan insan tersayang dalam keluarga, kesan peristiwa tersebut juga menyebabkan lesen syarikat ditarik balik oleh KDN menyebabkan bukan sedikit keluarga yang kehilangan mata pencarian, mungkin juga tidak mustahil masalah sosial lain akan berlaku seperti meragut, mencuri, merompak dan membunuh akibat kehilangan sumber pendapatan. Boss syarikat Kawalan Prima tu hanya kehilangan 1 lesen syarikat, lesen syarikat2 lain masih ada dan duit pun dah berkepuk2 di bank swiss. Memang pembunuhan tersebut dilakukan oleh seseorang tetapi puncanya tetap disebabkan oleh penggajian yang dilakukan oleh boss syarikat tersebut. Maka, boss tersebut turut mempunyai 'saham' dalam kes tersebut. Semoga boss syarikat dan 'boss' yang mengeluarkan lesen dan 'terlepas pandang' mengeluarkan ic kepada bukan warganegara turut diseret ke muka pengadilan. Jangan nanti ic yang didakwa mempunyai ciri2 keselamatan canggih itu ditertawakan oleh masyarakat dunia kerana mudah sangat 'dibeli'!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Suami yang Kuat di Mata Isteri

Cikgu Iza | November 05, 2013 | 4 Komen |
Alangkah bertuahnya jika memiliki suami yang kuat.

Namun begitu, istilah kuat begitu subjektif. Mungkin pada sesetengah orang, badan lelaki yang berotot pejal melambangkan kekuatan hakiki. Namun, bagi sang isteri, cukuplah hanya dengan kekuatan untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh mereka, sudah cukup untuk melabel sang suami sebagai kuat. Biarlah dianggap 'lembik', namun kuat di mata permaisuri hati masing2. Tapi, kekuatan yang diberi, jangan pula disalah guna. Ironinya, lelaki yang membantu isteri di dapur, buat kerja2 perempuan dianggap lelaki 'lembik', namun kenapa perempuan yang bekerja di luar membantu ekonomi suami dan keluarga tidak dianggap perempuan 'kuat'? Walaupun lelaki dianggap lebih kuat secara fizikalnya berbanding perempuan, namun belum ada lelaki yang mampu menanggung kesakitan melahirkan seperti perempuan! Jadi, terimalah seadanya kekuatan pasangan masing2, isi 'kelemahan' pada pasangan dengan kekuatan yang dimiliki oleh mana2 pihak, in sha alah kita adalah pasangan 'paling kuat'!
Published with Blogger-droid v2.0.10

DIY : Make Over plus Touch Up

Cikgu Iza | October 31, 2013 | 2 Komen |
Hari ini Gotong Royong Mega, banyak kawasan yang berubah. Proses make over dan touch up ni bukannya mudah, memerlukan kreativiti dan kesungguhan yang bukan sedikit. Tahniah kepada geng yang berjaya melakukan make over yang super dasyhat, gerenti mem besar tersenyum sampai ke telinga! Kejayaan melakukan make over landskap sekolah ni menunjukkan guru2 bukan saja tera mengajar, malah boleh melakukan make over yang bukan mudah tau. Kalau sektor lain, mesti makan beribu2 malah berjuta kot nak mengupah pakar landskap, tapi cikgu? Segala2nya boleh, malah semuanya dilakukan dengan percuma! Rasa2nya ada tak menteri yang boleh 'mencontohi' kami? Barulah perbelanjaan kerajaan terkawal tanpa defisit, semua buat sendiri... tak payah upah kontraktor yang pastinya akan 'meng up kan' kos....

Published with Blogger-droid v2.0.10

nuff

SantaiEmas

CK Free Auto Backlink My Ping in TotalPing.com Personal Blogs
best blogs

Babab Ping

My Love and Cute Kids © . Designed by MaisarahSidi.com